Založ si blog

Money-Money-Money

Istý starý notár povedal:……  „Po dvadsať rokov som mal do činenia s ľudmi a nadobudol som si skúsenosť, že len čo bola reč o peniazoch , prestala každá láska-rodičovská, bratská i láska k Bohu. Boháč nepatrí sebe, ale veciam neživým. Peniaze sú nemilosrdným pánom, ktorý nestrpí vedľa seba iných pánov“.

Pán Papíni mal pravdu a zrejme dospeli k takémuto konštatovaniu aj mnohí iní, ktorý s odstupom času pocítili túto smutnú pravdu ,tiež v chode života  aj sami na sebe. Dvom pánom sa naraz nedá slúžiť. Musíme si vybrať.  Matúš 6,24.

Aj preto mnohí vnímajú nadvládu, tyraniu a moc peňazí veľmi negatívne. Samozrejme, problém nie je v peniazoch samotných, ale v tom, že v našom srdci sa zakorení chamtivá túžba a nekontrolovaná vášeň.láska k týmto peniazom.
Aj preto táto láska k peniazom vo mne vždy vyvolá spomienku na Dostojevského -Zápisky z mŕtveho domu,….kde on poukazoval na tyraniu a moc iného druhu. Ale je jedno ,o akú moc, a tyraniu ide,….ak nás ona deformuje.
Lebo tyranstvo je naozaj pestovaný zvyk v tejto patologicky-chorej, konzumnej spoločnosti, a tento zvyk/návyk/ sa postupne vyvíja, rastie a nakoniec sa vyvinie v nemoc. A spolu s Dostojevským môžme konštatovať, že to potom môže aj „toho najlepšieho človeka premeniť na zviera, otupené, a necitlivé k druhému človeku“. A tam naozaj padá všetko,-ľudská dôstojnosť,čestnosť, poctivosť,láska, vzťahy..
Dostojevský ako znalec človeka a ľudskej psychiky zrejme postrehol ako veriaci človek , čo tiež opisuje spomínanú tyraniu aj keď v trochu inom.
Citujem:
„Nič sme si predsa na svet nepriniesli a nič si z neho neodnesieme. Malo by by nám teda stačiť ,keď máme čo jesť a čo si obliecť. Kto však túži po bohatstve, ľahko podľahne pokušeniu použiť na to aj nepoctivé prostriedky, ktoré ho môžu priviesť do záhuby. Koreňom všetkého zla je totiž láska k peniazom. Mnohým už uzavrela prístup k Bohu a spôsobila veľa utrpenia.“   1 Tim.6,7-10.
V poriadku, možno človek ktorý neverí v Boha, v nadčasovosť a praktickosť Biblie povie , že to nie je pravda!
Ale nemyslím si, že by si to niekto trúfol, nakoľko je to nespočetne krát overená, smutná pravda.
Nespočetné štúdie, výskumy to dokazujú. A tak i pre nás platí Frommova nemilosrdná kritika excesov tržného hospodárstva, prejavujúca sa v peňažnej orientácií na mať – od majetku a moci až po druhého človeka , ktorý nás zaujíma len potiaľ , pokiaľ od neho môžeme získať majetok, slávu sex,rozkoš. Za takúto dravú hrabivosť a lačnosť však ľudia draho platia -úzkosťou a stresmi, morálnou a psychickou degradáciou.

/E.Fromm, Mať alebo byť/

Táto láska k peniazom je najohavnejším ,masovým vrahom v dejinách ľudstva.

Foto:https://pixabay.com/sk/

Skutočne je tomu tak……. a ďalší, výnimočný znalec ľudskej povahy dal tomu širší význam keď povedal: „Lebo čo prospeje človeku ak získa aj celý svet, a večný život pritom stratí? Je azda na svete niečo cennejšie ako život?“ /Marek 8,36-37/

Zrejme nie. Lebo život nie je počítačová hra. Je to trpký paradox, a fenomén tejto doby, ktorý stále viac sa vytŕča na piedestále tohto sveta, a pritom sa nám stále a opakovane hovorí, že skutočné šťastie, spokojnosť v hmotnom majetku, v peniazoch nenájdeme.

Lebo, keď už ľudia majú dostatok peňazí na uspokojenie svojich základných potrieb, z ďalšieho množstva peňazí sa už veľmi netešia. Skromnosť,  sebestačnosť a  vyrovnanosť je potom namieste.

Kto ľúbi peniaze, nikdy ich nemá dosť. Kto ľúbi hojnosť, nikdy nemá dosť príjmov. Aj toto je márnosť.  Kazateľ 5,9. …alebo inak: „Honba za vetrom“! A tak skôr chytíte ten vietor, akoby ste získali pravé šťastie z hromadenia peňazí!
A nakoniec je to tak, že čím rastie naša ekonomická solventnosť, štandard vyššie , ….tak tým úmerne k danému rastu, napredujú aj naše duševné poruchy. A tak dostávame všetci radu –  „vyvarujme sa chamtivosti, lebo zmyslom života nie je hromadenie bohatstva.“: Lukáš 12,15. /Preklad v modernom jazyku/
A tak nech sám život prehovorí. Jane Fondová, slávna hollywoodska herečka, ktorá v sedemdesiatych rokoch dostávala pol milióna dolárov za každý film povedala: „Okúsila som chuť bohatstva a všetkých materiálnych vecí. Neznamenajú vôbec nič. Každý plavecký bazén tu ide ruka v ruke s psychiatrom, nehovoriac o rozvodoch a o deťoch čo nenávidia svojich rodičov“.
A tak ozvenami stáročí znie to, tak často pre-počuté a prehliadané: „Šťastnejší /blahoslavenejší/sú tí ,čo dávajú, ako tí čo berú“
Zrejme aj Einstein vedel o týchto pravdivých slovách keď povedal: „Hodnota človeka sa by sa mala posudzovať podľa toho čo dáva, nie podľa toho čo je schopný prijať“/brať/.
A tak sa ani asi nečudujeme , že u ľudí žijúcich v bohatej spoločnosti, u tých ktorých životným krédom je hedonizmus si všímame rastúcu tendenciu radiť sa s terapeutom. Skončíme tak všetci?
Namieste sú potom slová z osvedčeného receptu na skutočné bohatstvo, ktoré prináša skutočnú spokojnosť , a ktoré sú zapísané u Matúš 6,19-20. Je to bohatstvo, ktoré sa nestratí ani pri menovej kríze,nikto vám ho neukradne, a ani moľ a hrdza ho nežerie!
A sú to slová, ktoré mnohí často používajú/hlavne tí solventnejší,celebrity, horných desaťtisíc, atď./ aby tak často svojim skutočným ,sebeckým pohnútkam a prioritám dali vznešenú podobu. Už aj preto,že úprimná a poctivá sebareflexia by mohla odhaliť niečo iné, menej vznešené.
Ale človek vie zmeniť svoje postoje a hodnoty, a tak mu/im/ neberme túto nádej, lebo ktovie?  Všetci sa totiž meníme, a nad nikým nelámeme palicu.
Život nás dňom za dňom priúča, a vraví nám aj o pominuteľnosti bohatstva, aj to, čo nám môže priniesť skutočnú spokojnosť, a skutočné bohatstvo.Nechajme sa ním poučiť!

A záver tejto úvahy je:preto:

Nenamáhaj sa získať bohatstvo; prestaň na to myslieť.  Ak vrhneš

naň pohľad, už ho niet, lebo si spraví krídla sťa orol, ktorý letí k nebesiam.“  Príslovie 23,4-5.

Raz sme dolu, raz hore. Dnes sme bohatí a zajtra môžme prísť o všetko. Ale niekto sa spýta prečo? Odpovieme opäť rečou Písma:

Nepovedz: Ako je to, že predošlé dni boli lepšie, ako sú tieto? Lebo by si sa nepýtal na to z múdrosti“  Kazateľ 7,10.

Proste,….tak to už v tomto turbulentnom živote chodí.

——————————————————————————————–

 

Foto/zdroj/:https://pixabay.com/sk/

Foto: 1x vlastné.

Nikdy neexistuje bezvýchodisková situácia v živote človeka a to ani v realite dnešných dní!

13.01.2023

(Doporučenie: Kto chce viac získať z tohoto článku, môže si pozrieť aj všetky odkazy na biblické texty, ktoré sú vyznačené inverzne.) Možno, pri názve tohoto blogu vás napadnú slová, že – nádej zomiera posledná. Ale ja začnem uistením, že skutočná nádej nikdy nezomiera. Ale sa napĺňa, a my potom zisťujeme,(alebo ešte len zistíme) že stálo za to veriť [...]

„Ja Som“ = „Ja som, ktorý som“ ? !

06.02.2021

Ako to vlastne je? A tak skúsme opäť uvažovať pomocou Božieho slova a zdravého úsudku, a možno pochopíme, /ak tak bude chcieť Boh, ktorý pokorným dáva porozumenie/, že nie všetko čo nám niekto tvrdí musí byť pravda. Aj keď to tvrdí väčšina. Z biblickej opakovanej histórie by sme to mali aspoň vedieť, ak ju dobre poznáme?! A verme, že skúmanie, kladenie otázok, [...]

„A pekelné brány ju nepremôžu“. – (ale niekde sa stala chyba, niekoho predsa premohli)

18.12.2020

Citujem, ……. „Akokoľvek zázračne to znie, Cirkev sa naozaj za celých dve tisíc rokov ani raz nepomýlila v otázkach viery alebo mravov. Je to vlastne skutočný zázrak, ktorý by mohol komukoľvek poslúžiť na dôkaz božskosti katolíckej Cirkvi. Mnohí by radi dokázali aspoň jeden jediný omyl katolíckej Cirkvi v jej dvetisíc-ročnej histórii. Nikomu sa to [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

milano

(New Living Translation) "Základy práva a poriadku sa zrútili. Čo môžu robiť spravodliví?" "Základy", - pod týmto slovom treba vidieť princípy morálky, ktoré tvoria základ spoločnosti. (Ellicottov komentár) Na otázku: "čo môže robiť spravodlivý"? - odpovedá Žalmista v 1 a 7 verši, daného 11 Žalmu. Práve v takých časoch, musí kresťan bezvýhradne dôverovať Bohu, ktorý podporuje a ochraňuje tých, čo sa držia jeho spravodlivých noriem. A útechou je im aj to, že tí - čo rúcajú základy poriadku a prehliadajú spravodlivosť, nikdy nemôžu zvíťaziť! Táto kategória ľudí, dokonca považuje súčasný úpadok morálky, za - "ilúziu" a značná časť týchto ľudí verí, že "žijeme v tom najlepšom svete". Veľavravné sú preto aj slová zo Zjavenia 22,11-12, ktoré, na už nadhodenú otázku, radia: ..... "Kto krivdí, nech krivdí ďalej; kto je špinavý, nech zostane špinavý ďalej; spravodlivý nech ďalej koná spravodlivosť a svätý nech sa ďalej posväcuje. Hľa, prídem čoskoro a moja odplata príde so mnou, aby som odplatil každému podľa jeho skutkov."

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 183746x
Priemerná čítanosť článkov: 4966x

Autor blogu

Kategórie