Založ si blog

Ako sme zachránili život mladému Jehovovmu svedkovi? !

Foto:https://pixabay.com/sk/

Po nemocničnej chodbe kráča dvojica manželov a hľadajú izbu, kde leží ich desaťročný syn/Jehovov svedok/, a už na prvý pohľad sú viac ako nesympatickí. Prezrádza to ich oblečenie, ich tváre, gestikulácia a iné detaily, ktoré nemôžu divákovi uniknúť. V tom sa objaví na chodbe lekár, ktorý sa chystá za pár hodín na náročnú operáciu daného chlapca a začne komunikovať s rodičmi. A my máme možnosť pozorovať živú gestikuláciu a zjavne fanatický postoj rodičov, ktorí doktora bombardujú biblickými veršami, a zjavne sa domáhajú svojho práva, operovať syna bez použitia transfúzie. Doktor pôsobí vyrovnane, a zreteľne vnímame jeho profesionálny nadhľad a logickú, odbornú argumentáciu. To sa ale nedá povedať o svedkoch, ktorí sú stále viac rozčúlení a pôsobia neprirodzene, až komicky. A hneď musíme stratiť k nim sympatie, akokoľvek by sme chceli sa vcítiť do ich ťažkej situácie. Dej seriálu, jeho spracovanie nám to nedovolí.
Po ukončení rozhovoru a odobratí sa na izbu za synom, tiež môžme nadobudnúť pocit, že tí rodičia asi nebudú celkom spôsobilí, vyrovnaní a ich modlitby pri lôžku syna , skôr mantry pôsobia tiež v duchu slepej viery a náboženského fanatizmu. Aby sme to zhrnuli, ….odvíja sa boj nemocnice o záchranu mladého svedka, čo sa nakoniec aj personálu nemocnice podarí, a svedok je úspešne operovaný aj s podaním transfúzie, čo nakoniec vytočí v závere seriálu spomenutých rodičov a tí svojim správaním opäť len dokazujú svoju bigotnosť. Na druhej strane, lekári, sestričky pôsobia tiež vyrovnane, sú viac ako empatickí, láskaví a ich prioritou je záchrana ľudského života, čo sa aj nakoniec stalo. Seriál končí, všetci sú spokojní až na niekoho, a happy-end je na svete ako z Hollywoodu. A ak to všetko podfarbíme aj sugestívnou hudbou, tak je zrejme, že o výsledku nikto nepochyboval.
Je zrejme, že dielko tvorcov seriálu sa vydarilo a dramaturgický zámer splnil svoj účel.
Nuž a čo diváci, čo my? Mohli by sme mať radi takých ľudí, fanatických svedkov, mať k ním sympatie, ktorým nezáleží ani na živote svojho dieťaťa?
Samozrejme ,že nie. Ako by aj ,ak sa nám opakovane podsúvajú takéto scenáre, v rôznych médiách, a samozrejme, my ako pohodlní diváci si nezisťujeme hodnovernosť týchto faktov, a už vôbec neskúmame Písma , aby sme zistili ako je to vlastne s tou krvou?! A ani neskúmame kto sú vlastne tí Jehovovi svedkovia? Aj dnes v po-Goebbelsových časoch vládnu predsudky, propaganda, demagógia a

Foto:https://pixabay.com/sk/

klamstvá, polopravdy. A to sú ako vieme len nesprávne názory odovzdávané z pokolenia na pokolenie, v určitom spoločenstve, mienky vytvárajúce v dave , aké často ovplyvnia aj inak objektívne zmýšľajúceho človeka, predsudky prevzaté z literatúry, umenia, či oznamovacích prostriedkov, internetu, sociálnych sieti. A tak verejne prezentované názory – bez ohľadu či sú vôbec pravdivé, vchádzajú do podvedomia mnohých ľudí. A obluda je na svete. Určite mnohí poznáme ten trpký pocit,  a rozčarovanie, keď sa dozvieme, že sa o nás šíri nepravda, fáma, lož , keď nás niekto ohovára, osočuje?! Určite nás to bolí.
Ale povedzte, ….. ako zahatáte cestu k pravde, ktorú niekto nechce aby ste spoznali?  Nuž tak, že tým, ktorí hlásajú danú pravdu o človeku, živote, Bohu a budúcnosti – ZNIČÍTE POVESŤ !!!  Nie je to jednoduché?  Presne tak ako sa to dialo počas celej histórie ľudstva, a i v 1 storočí.  A ak niekto dokázal zničiť povesť dokonalému Božiemu synovi Ježišovi/ a jeho nasledovníkom, tak dnes je to hračka. Ježišovi nepomohla ani jeho pokora, láska, empatia, obetavosť, moc vyučovať, miernosť, prístupnosť a jeho zázraky keď liečil, kriesil mŕtvych a vyháňal démonov, a ani jeho vznešená, obetná smrť v prospech hriešneho ľudstva. Aj keď nám tým dal  krásne vyhliadky do budúcnosti, a naučil nás žiť aj teraz v tomto, problematickom svete, aj keď dvíhal tých čo boli ako „nalomené trstiny“ a utešoval a posilňoval občerstvujúcimi slovami,posolstvom aj tých čo boli ako „slabo tlejúce knôty“, takmer vyhasnutí ľudia, ubití životom, neláskou a tvrdou prácou,nespravodlivosťou, predsa to u väčšiny nenašlo odozvu. PREČO ?
Áno, áno ….máte pravdu, dnes sa také niečo nemôže opakovať, predsa žijeme v civilizovanej dobe. Alebo áno,môže sa to stať?
„Šťastní ste ak vás hania a prenasledujú a očierňujú preto, že sa hlásite ku mne“. Mat.5,11
Je to proste tak…„Niektorých ľudí nenávidíme,lebo ich nepoznáme, a nechceme ich spoznať, lebo ich nenávidíme“. Charles Caleb Colton

A pritom svedkovia majú radi všetkých ľudí, a to údajné „otravovanie“ je  dnes najväčší prejav lásky, pretože môže viesť k zmysluplnému životu dnes, a tiež  k záchrane a k večnému životu.
Ale ak sa chceme vyhnúť skúškam, existuje recept, riešenie! Nesmiete vytŕčať z davu. Byť čiernou ovcou. Proste, treba splynúť s masami a máte /máme/ to  vyhrané,….teda aspoň načas.
Všetko sa presne opakuje ako aj v minulosti:…….. „Ak vás svet nenávidí, vedzte, že mňa prv nenávidel ako vás.  Keby ste boli zo sveta, svet by mal rád svoje vlastné, ale preto, že nie ste zo sveta, ale že som si ja vás vyvolil zo sveta, preto vás svet nenávidí.  Pamätajte na slovo, ktoré som vám povedal, že sluha nie je väčší ako jeho pán. Ak mňa prenasledovali, budú aj vás prenasledovať. Ak moje slovo zachovali, zachovajú aj vaše. Ale to všetko vám urobia pre moje meno, pretože neznajú toho, ktorý ma poslal.“
Ján 15 kapitola 19-21
Teda, môžu takíto jedinci, Jehovovi svedkovia obstáť? Môžu, lebo ich Tvorca má iný pohľad na nich ako svet odcudzený Bohu.

Foto:https://pixabay.com/sk/

„Ale zbrane proti tebe ukované neprevládnu. Usvedčíš každého, kto sa zdvihne proti tebe na súde. Taký je údel Jahveho sluhov, to je víťazstvo, ktoré im zaistím – Jahveho výrok.“ Izaiáš 54,17
Teda, nebojme sa predsudkov a tých čo ich šíria. Aj preto,ako už raz niekto povedal, že „predsudky sú ako loďka na ktorej sa stroskotané mysle plavia do večného zabudnutia“.

 


Foto:https://pixabay.com/sk/

 

 

Nikdy neexistuje bezvýchodisková situácia v živote človeka a to ani v realite dnešných dní!

13.01.2023

(Doporučenie: Kto chce viac získať z tohoto článku, môže si pozrieť aj všetky odkazy na biblické texty, ktoré sú vyznačené inverzne.) Možno, pri názve tohoto blogu vás napadnú slová, že – nádej zomiera posledná. Ale ja začnem uistením, že skutočná nádej nikdy nezomiera. Ale sa napĺňa, a my potom zisťujeme,(alebo ešte len zistíme) že stálo za to veriť [...]

„Ja Som“ = „Ja som, ktorý som“ ? !

06.02.2021

Ako to vlastne je? A tak skúsme opäť uvažovať pomocou Božieho slova a zdravého úsudku, a možno pochopíme, /ak tak bude chcieť Boh, ktorý pokorným dáva porozumenie/, že nie všetko čo nám niekto tvrdí musí byť pravda. Aj keď to tvrdí väčšina. Z biblickej opakovanej histórie by sme to mali aspoň vedieť, ak ju dobre poznáme?! A verme, že skúmanie, kladenie otázok, [...]

„A pekelné brány ju nepremôžu“. – (ale niekde sa stala chyba, niekoho predsa premohli)

18.12.2020

Citujem, ……. „Akokoľvek zázračne to znie, Cirkev sa naozaj za celých dve tisíc rokov ani raz nepomýlila v otázkach viery alebo mravov. Je to vlastne skutočný zázrak, ktorý by mohol komukoľvek poslúžiť na dôkaz božskosti katolíckej Cirkvi. Mnohí by radi dokázali aspoň jeden jediný omyl katolíckej Cirkvi v jej dvetisíc-ročnej histórii. Nikomu sa to [...]

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

milano

(New Living Translation) "Základy práva a poriadku sa zrútili. Čo môžu robiť spravodliví?" "Základy", - pod týmto slovom treba vidieť princípy morálky, ktoré tvoria základ spoločnosti. (Ellicottov komentár) Na otázku: "čo môže robiť spravodlivý"? - odpovedá Žalmista v 1 a 7 verši, daného 11 Žalmu. Práve v takých časoch, musí kresťan bezvýhradne dôverovať Bohu, ktorý podporuje a ochraňuje tých, čo sa držia jeho spravodlivých noriem. A útechou je im aj to, že tí - čo rúcajú základy poriadku a prehliadajú spravodlivosť, nikdy nemôžu zvíťaziť! Táto kategória ľudí, dokonca považuje súčasný úpadok morálky, za - "ilúziu" a značná časť týchto ľudí verí, že "žijeme v tom najlepšom svete". Veľavravné sú preto aj slová zo Zjavenia 22,11-12, ktoré, na už nadhodenú otázku, radia: ..... "Kto krivdí, nech krivdí ďalej; kto je špinavý, nech zostane špinavý ďalej; spravodlivý nech ďalej koná spravodlivosť a svätý nech sa ďalej posväcuje. Hľa, prídem čoskoro a moja odplata príde so mnou, aby som odplatil každému podľa jeho skutkov."

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 181900x
Priemerná čítanosť článkov: 4916x

Autor blogu

Kategórie