Založ si blog

Kresťan a politika.

Môže byť kresťan v politike? Aký postoj k tomu zaujíma Biblia, pretože pre kresťana to by malo byť vodidlo v tejto otázke?

Angažovali sa kresťania v politike v  1 storočí?

Tu jednoznačne všetci historici poukazujú ,že nie. Nebolo to možné, ak chcel niekto zostať verný Kristovi a jeho slovám, že – „kresťan nesmie byť časťou sveta“.  Ján 17,14.

 

2x Foto:https://pixabay.com/sk/

 

 

 

POLITIKA Z POHĽADU BOŽIEHO SLOVA

.

Prečo to nebolo možné? Skúsme si položiť otázku,….. kto podla Ježiša vládne tomuto svetu? Podla slov Ježiša /Biblie/ je to Boží odporca ,satan. Vieme, že práve on ponúkal Ježišovi, keď ho pokúšal – „všetky vlády/kráľovstvá/ aj ich slávu“.  Mat.4,8.

A ak sa pozrieme do knihy Daniel, alebo do Zjavenia tak vieme, že naozaj satan a démonske kniežatá stoja za politickými prvkami sveta. A ovládajú ich, manipulujú.

Daniel 7 kapitola,. Ján 12,31,. 14,30,. 16,11

Prečo potom tá zmena?  Nuž , Augustín a konvertiti z pohanov ,ovplyvnili túto skutočnosť. A on vo svojom diele „Boží štát“ /De civitate Dei/ zmieril svet ,ktorému vládne satan s Bohom, a tak nastal radikálny obrat v tejto otázke.

Foto:https://pixabay.com/sk/

Samozrejme, všetko sa to dialo aj v kontexte Konštantínovej politiky a iných činiteľov. Otázka ale stojí, či dostal od Boha poverenie na túto zmenu, a či jeho učiteľ – Kristus ju schválil?  A či máme vládcu tohto sveta  už vnímať ako svojho „kamaráta“?

Kresťan, ak číta Bibliu a prichádza k istým veršom, musí mať veľkú dilemu, ak príde k tým statiam, ktoré popierajú možnosť takejto zmeny, ako urobil Augustín. A tu musí uvažovať – je možný konkordát medzi Bohom a diablom? Alebo – „Aká je zhoda medzi Kristom a Beliarom? /satanom/“?  2 Kor.6,15

Jakub 4,4   – nedáva priestor na nejaké špekulácie:……..Cudzoložníci a cudzoložnice, či vy neviete, že priateľstvo sveta je nepriateľstvom s Bohom? Tedy ktokoľvek by chcel byť priateľom sveta, stáva sa nepriateľom Božím.“

Samozrejme, už známy-Adamov syndróm, nás bude poháňať k tomu, aby sme si tento „banálny“ priestupok obhájili , sebe vlastným spôsobom.

Známy spisovateľ Francois Mauriac  /V čo verím/ napísal:  „Ja nikdy nepripustím a nik na svete ma neprinúti pripustiť, že by kresťan  mal právo zastávať  hocijaký politický názor a pomáhať mu k víťazstvu hocakými metódami.“ /str.61/

A to on ešte určite netušil, že práve vtedy si dávame na „pravicu a čelo“ to známe „číslo človeka“: 666., alebo „šelmy“. A ako vieme, pod týmto obrazom   vystupujú politické prvky sveta. /vlády/    Daniel 7 kapitola,  Zjavenie 13,18.

A nie je ani ťažké pochopiť, že „pravica a čelo“ symbolizujú aktívnu podporu /ruka/ a aj náš postoj /myseľ=čelo/….akejkoľvek politike. A zo správania ľudí ignorovania danej výstrahy nepochopiteľne vysvitá, že ich netrápia ani slová zo Zjavenia, ak aj podporujú obraznú –„šelmu“.

Budú sa jej klaňať všetci obyvatelia zeme, ktorých mená nie sú od založenia sveta zapísané v knihe života Baránka,“   Zjav.13,8.

A to najlepšie na záver: Opäť, pán Mauriac to pekne zhrnul vo svojich slovách, ako by sa k tomu mal postaviť kresťan?

„Hľadať Božie kráľovstvo a jeho spravodlivosť je jediná politika , akú smie kresťan robiť“. /str.67/

A úplne na záver: Myslíme si, že politika zjednocuje a prispieva k súdržnosti, láske ,…alebo naopak rozdeľuje ľudí? Každý si odpovedzme ako uznáme.

———————————————————————————————–

 

3x-Foto:/zdroj/https://pixabay.com/

 

Nikdy neexistuje bezvýchodisková situácia v živote človeka a to ani v realite dnešných dní!

13.01.2023

(Doporučenie: Kto chce viac získať z tohoto článku, môže si pozrieť aj všetky odkazy na biblické texty, ktoré sú vyznačené inverzne.) Možno, pri názve tohoto blogu vás napadnú slová, že – nádej zomiera posledná. Ale ja začnem uistením, že skutočná nádej nikdy nezomiera. Ale sa napĺňa, a my potom zisťujeme,(alebo ešte len zistíme) že stálo za to veriť [...]

„Ja Som“ = „Ja som, ktorý som“ ? !

06.02.2021

Ako to vlastne je? A tak skúsme opäť uvažovať pomocou Božieho slova a zdravého úsudku, a možno pochopíme, /ak tak bude chcieť Boh, ktorý pokorným dáva porozumenie/, že nie všetko čo nám niekto tvrdí musí byť pravda. Aj keď to tvrdí väčšina. Z biblickej opakovanej histórie by sme to mali aspoň vedieť, ak ju dobre poznáme?! A verme, že skúmanie, kladenie otázok, [...]

„A pekelné brány ju nepremôžu“. – (ale niekde sa stala chyba, niekoho predsa premohli)

18.12.2020

Citujem, ……. „Akokoľvek zázračne to znie, Cirkev sa naozaj za celých dve tisíc rokov ani raz nepomýlila v otázkach viery alebo mravov. Je to vlastne skutočný zázrak, ktorý by mohol komukoľvek poslúžiť na dôkaz božskosti katolíckej Cirkvi. Mnohí by radi dokázali aspoň jeden jediný omyl katolíckej Cirkvi v jej dvetisíc-ročnej histórii. Nikomu sa to [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

milano

(New Living Translation) "Základy práva a poriadku sa zrútili. Čo môžu robiť spravodliví?" "Základy", - pod týmto slovom treba vidieť princípy morálky, ktoré tvoria základ spoločnosti. (Ellicottov komentár) Na otázku: "čo môže robiť spravodlivý"? - odpovedá Žalmista v 1 a 7 verši, daného 11 Žalmu. Práve v takých časoch, musí kresťan bezvýhradne dôverovať Bohu, ktorý podporuje a ochraňuje tých, čo sa držia jeho spravodlivých noriem. A útechou je im aj to, že tí - čo rúcajú základy poriadku a prehliadajú spravodlivosť, nikdy nemôžu zvíťaziť! Táto kategória ľudí, dokonca považuje súčasný úpadok morálky, za - "ilúziu" a značná časť týchto ľudí verí, že "žijeme v tom najlepšom svete". Veľavravné sú preto aj slová zo Zjavenia 22,11-12, ktoré, na už nadhodenú otázku, radia: ..... "Kto krivdí, nech krivdí ďalej; kto je špinavý, nech zostane špinavý ďalej; spravodlivý nech ďalej koná spravodlivosť a svätý nech sa ďalej posväcuje. Hľa, prídem čoskoro a moja odplata príde so mnou, aby som odplatil každému podľa jeho skutkov."

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 181886x
Priemerná čítanosť článkov: 4916x

Autor blogu

Kategórie