Založ si blog

Ako sa to všetko skončí?

Mnohí ľudia by chceli poznať odpoveď na nadhodenú otázku. A tiež aj to, že ak pominie súčasná pandémia koronavírusu, či môžme očakávať zmenu k lepšiemu? A je to úplne prirodzené. Dnes aj mnohí neveriaci /inoverci-nekresťania/ zbystrili svoju pozornosť, a zaujímajú sa  viac ako obyčajne o budúcnosť, o dianie vo svete  a dokonca hľadajú  mnohí aj odpovede na isté – existenčné otázky“.

Ako a kedy sa to všetko skončí?

A nie je to dnes len v súvislosti s danou pandémiou, pretože aj v iných oblastiach života, sú  problémy a pozorujeme, že všetko okolo sa radikálne mení. A svet sa naozaj mení, ale inak ako chceme my! Teda, k čomu to povedie všetko a čo môžme očakávať? Faktom je to, že ako kresťania,  tak aj neveriaci majú  istú nádej, očakávanie. Samozrejme, ako rozumní ľudia neveríme hocičomu, a tak by mala byť naša nádej podložená hodnovernými dôkazmi a niečim, čomu sa dá veriť. A kresťan by mal svoju nádej zakladať na Božom slove. Tu, mnohí veriaci očakávajú, že ….. 1, – situácia v dnešnom svete povedie k horšiemu a následne k tomu, že Boh zasiahne /takzvaný-koniec sveta, koniec istého veku/ a zmení sa vládny systém.  A niektorí poukazujú, že , 2, – skôr , či neskôr pandémia ustúpi a následne sa vyriešia /zdanlivo, čiastočne/ aj iné problémy sveta, ktoré všetkých ľudí trápia. Je aj tretia alternatíva: ….. „Jedzme a pime, lebo zajtra môžme zomrieť“, ale tú nebudeme rozoberať. A ani prognózy múdrych tohto sveta a rôzne konšpiračné teórie. Biblia poukazuje, že prvé dva  názory sú pravdivé. Ako to? Nuž Biblia poukazuje rôznymi znameniami /ktoré už boli spomenuté v iných  článkoch/, že situácia sa naozaj  bude vyvíjať „od zlého k horšiemu“, ale tiež poukazuje na niečo, prečo budú ľudia vo svete a aj mnohí veriaci zaskočení? A o tom čítame v 1 Tesaloničanom 5,3 ….. Keď si budú povrávať: Je pokoj a bezpečnosť, vtedy ich znenazdania prikvačí záhuba ako pôrodné bolesti tehotnú ženu, a neutečú.

Ale, „povráva sa“ /prevoláva/ dnes „pokoj a bezpečnosť“? Nie?  A tak je potom logické očakávať, že súčasná situácia sa vyrieši k spokojnosti sveta, až natoľko,že následne sa bude po istom čase „povrávať“, vyhlasovať čo opisuje Pavol v danom proroctve. A je jedno, či to bude vyhlásenie lídrov sveta, náboženských vodcov /pravdepodobne oboch strán/, alebo to bude len také „ticho pred búrkou“, a ľudia sa budú cítiť bezpečne a budú zažívať  istý pokoj. A budú si „povrávať“: Konečne – „pokoj a istota“. /Kat.preklad/  Alebo už sa vyhlasovalo /povrávalo/ to – „Je pokoj a bezpečnosť“? Mohlo to byť vtedy , ked padla „železná opona“?  Nuž, nechajme sa prekvapiť, ale nie zaskočiť! Aj keď vnímam aj iné názory aj oponentov, základná myšlienka /kontext/ z Pavlovej 5 kapitoly je jasná a nespochybniteľná! Ježiš a iní ju opakovane v Písme zdôrazňujú: .,pán toho sluhu príde v deň, keď to najmenej čaká, a v hodinu, o ktorej sa nenazdá.“  Matúš 24,50.,    Lukáš 12,40.

Ž 37,11 – “ Ale pokorní zdedia zem a budú sa tešiť veľkému pokoju.“

A tak ako Ježiš, aj Pavol a iní poukazujú na túto „neočakávanosť“ /moment prekvapenia/, tak ako keď prichádza „zlodej kradnúť“. A aj z týchto slov vyplýva, že ľudia nebudú cítiť potrebu byť ostražití, aj keď by mali byť! Ale ak nás prekvapí a neočakávane okradne zlodej, tak to nie je taký problém, ako keď nás niekto „olúpi“ o vyhliadky na večný život!  A tak je naozaj pravdepodobné predpokladať, že dnešná –  značne nepokojná, neistá doba ustúpi a dostaví sa na istý čas ilúzia falošného pocitu pokoja a bezpečia. A aj keď sa o tom stále hovorí, píše a kresťania o tom čítajú v Písme, …… čuduj sa svete, väčšina ľudí bude tou ilúziou oklamaná! Alebo už aj je,oklamaná a neskoro zareagujú. A mnohí zareagujú aj zle. Alebo vari predpokladáme, že je logické veriť, že niekto z ľudí /vládcov/ zabezpečí trvalý pokoj a mier /bezpečie/? Hlavne, keď vidíme okolo nás úplne opačné tendencie?  Môže sa niekomu podariť zmeniť  myslenie všetkých ľudí sveta? Podporuje túto myšlienku Biblia, zdravý úsudok? Odpovedať si môže každý ako chce, ale od správnosti našej odpovede závisí naša večná a šťastná budúcnosť v skutočne trvalom, pokojnom,  bezpečnom a spravodlivom svete. Chápem , že „všetci nemajú vieru“, ale skúmajme, ak si ceníme život, pretože dnes stojíme pred najrozhodujúcejšou dobou a skúškou nášho života.

ZÁVER: Kto sa v 1 storočí nechal oklamať zdanlivým mierom, bezpečím a neveril, že by Boh vyvoleného národa dovolil zničiť sväté mesto a dokonca jeho veľkolepý chrám? A to aj keď Ježiš to predpovedal a varoval všetkých. A úplne na záver z tohto obdobia veľa napovie aj názor Jozefa Flávia /židovského historika/: …. „Nemôžem nepovedať to, čo mi diktuje môj zmätený duch – verím,že keby Rimania meškali s potrestať tých zloduchov, zem by sa musela otvoriť a pohltiť toto mesto, alebo by muselo byť  zmetené záplavou, alebo premenené na popol bleskami ako Sodoma, pretože vychovalo  pokolenie  oveľa bezbožnejšie, ako bolo pokolenie potrestaného mesta. Pre bláznovstvo tých ľudí celý národ bol vovlečený do úplného vyhubenia:. /Židovská vojna, V.556/

A aké je dnes „pokolenie“ sveta? Vidíme tu presnú paralelu? A vieme, že len málo ľudí sa z toho poučí, ako tomu bolo aj v 1 storočí?! Vieme aj prečo?

Ale tí, mierni zeme, čo majú porozumenie, nech sa len na chvíľu skryjú! Nakoľko je lepšie potom mať zdvihnutú hlavu a radovať sa, ako mať iba oči pre plač.

Hab.2,3 – Lebo toto videnie sa splní v určenom čase, speje ku svojmu splneniu a nesklame, ak sa oneskorí, čakaj naň, lebo sa určite splní, nezlyhá.“

A „potom sa pozrieš“ a „hriešnikov, zlých už nebudeš vidieť“! (Žalm 37:1, 2, 10)

(Žakm 73,12., 19)


Foto 3x – :https://pixabay.com/sk/

Nikdy neexistuje bezvýchodisková situácia v živote človeka a to ani v realite dnešných dní!

13.01.2023

(Doporučenie: Kto chce viac získať z tohoto článku, môže si pozrieť aj všetky odkazy na biblické texty, ktoré sú vyznačené inverzne.) Možno, pri názve tohoto blogu vás napadnú slová, že – nádej zomiera posledná. Ale ja začnem uistením, že skutočná nádej nikdy nezomiera. Ale sa napĺňa, a my potom zisťujeme,(alebo ešte len zistíme) že stálo za to veriť [...]

„Ja Som“ = „Ja som, ktorý som“ ? !

06.02.2021

Ako to vlastne je? A tak skúsme opäť uvažovať pomocou Božieho slova a zdravého úsudku, a možno pochopíme, /ak tak bude chcieť Boh, ktorý pokorným dáva porozumenie/, že nie všetko čo nám niekto tvrdí musí byť pravda. Aj keď to tvrdí väčšina. Z biblickej opakovanej histórie by sme to mali aspoň vedieť, ak ju dobre poznáme?! A verme, že skúmanie, kladenie otázok, [...]

„A pekelné brány ju nepremôžu“. – (ale niekde sa stala chyba, niekoho predsa premohli)

18.12.2020

Citujem, ……. „Akokoľvek zázračne to znie, Cirkev sa naozaj za celých dve tisíc rokov ani raz nepomýlila v otázkach viery alebo mravov. Je to vlastne skutočný zázrak, ktorý by mohol komukoľvek poslúžiť na dôkaz božskosti katolíckej Cirkvi. Mnohí by radi dokázali aspoň jeden jediný omyl katolíckej Cirkvi v jej dvetisíc-ročnej histórii. Nikomu sa to [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

milano

(New Living Translation) "Základy práva a poriadku sa zrútili. Čo môžu robiť spravodliví?" "Základy", - pod týmto slovom treba vidieť princípy morálky, ktoré tvoria základ spoločnosti. (Ellicottov komentár) Na otázku: "čo môže robiť spravodlivý"? - odpovedá Žalmista v 1 a 7 verši, daného 11 Žalmu. Práve v takých časoch, musí kresťan bezvýhradne dôverovať Bohu, ktorý podporuje a ochraňuje tých, čo sa držia jeho spravodlivých noriem. A útechou je im aj to, že tí - čo rúcajú základy poriadku a prehliadajú spravodlivosť, nikdy nemôžu zvíťaziť! Táto kategória ľudí, dokonca považuje súčasný úpadok morálky, za - "ilúziu" a značná časť týchto ľudí verí, že "žijeme v tom najlepšom svete". Veľavravné sú preto aj slová zo Zjavenia 22,11-12, ktoré, na už nadhodenú otázku, radia: ..... "Kto krivdí, nech krivdí ďalej; kto je špinavý, nech zostane špinavý ďalej; spravodlivý nech ďalej koná spravodlivosť a svätý nech sa ďalej posväcuje. Hľa, prídem čoskoro a moja odplata príde so mnou, aby som odplatil každému podľa jeho skutkov."

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 184242x
Priemerná čítanosť článkov: 4980x

Autor blogu

Kategórie