Založ si blog

Na linke je BOH, . . . . . prosím nezavesujte!

Zdravý úsudok je mocná zbraň a pomáha nám v živote rozlišovať a vnímať isté veci v správnom svetle. Rozumnosť a vyrovnanosť vždy môžu len pomôcť.

Vtedy nezachádzame do extrémov ani ako kresťania, ani ako ľudia.

Ale to je len jedna vec ktorú potrebujeme, nakoľko je potrebné ešte niečo iné v súvislosti s námetom tohto článku. Ale poporiadku. Vieme ako kresťania, čo je to rozhovor s Bohom?

https://pixabay.com/sk/

Povieme, že áno, to je predsa – MODLITBA.
Ale naozaj vieme , čo to znamená? Alebo, je rozhovor s Bohom niečo iné ako s človekom?  Ak berieme podstatu len samotného rozhovoru a človeka, tak nie. Prečo?  Nuž v každom rozhovore vyjadrujeme svoje myšlienky, zámery, prosby,ponosy, vďaky, chvály a podobne. Samozrejme , ak sa jedná o Boha , tak tu zaujímame ale zvláštny postoj, postoj nedokonalého človeka k Zvrchovanej autorite.
A tak náš prístup k Bohu musí tomu aj zodpovedať. Obyčajne ak máme s Niekym dobrý vzťah, a sme na Ňom závislý, a veríme že nás vypočuje, tak si to z našej strany vyžaduje postoj lásky,úcty, bázne a dôvery. A vieme, že Boh nám môže dať to, čo človek nikdy nemôže!
No a na druhej strane, vieme ,že Boh s nami komunikuje skrze svoje stvorenie, tiež vnímame jeho „reč“ skrze jeho ducha ,osobnou skúsenosťou a hlavne skrze jeho Slovo, Bibliu.
A teraz k jadru veci: Biblická správa u Matúša v 6,6-8 uvádza:

„Ale keď sa chceš modliť, chod domov, zavri za sebou dvere a v skrytosti sa modli k svojmu Otcovi a On ktorý vidí aj to, čo je skryté , ťa vypočuje. Neopakujte bezmyšlienkovito modlitbu ako ľudia , ktorí Boha nepoznajú. Myslia si , že ich Boh vypočuje, keď budú svoju prosbu dlho omieľať. Nenapodobňujte ich, ved váš Otec pozná vaše potreby skôr, ako ich vyslovíte.“ /preklad v modernom jazyku/

Čo sa z toho učíme? Nuž veľmi veľa. Za prvé,….. že nevystavujeme svoju vieru na obdiv celému svetu , ako náboženskí pokrytci v minulosti a aj dnes, keď sa okázalo modlíme. Za druhé,…….. mechanicky, neopakujeme , nememorujeme naučené modlitby. A za tretie, ……. že je zbytočné hovoriť veľa, nakoľko Boh vie už dopredu , čo potrebujeme?!
Skúsme vtipný príklad: Je to rozhovor malého Dezidera s pánom farárom, po jeho príchode na faru.

Foto:https://pixabay.com/sk/

DEZIDER: „Pochválen pán Ježiš Kristus“.

FARÁR : „Na veky amen“.
DEZIDER :“Pochválen pán Ježiš Kristus“.
FARÁR : „Na veky amen“,…. odvetí už podráždene farár.
DEZIDER :“Pochválen pán Ježiš Kristus“ ,….do tretice povie Dežko.
FARÁR : „Na veky amen“,…….odvetí už rozčúlený farár a pýta sa Dežka ,…“prečo stále opakuješ daný pozdrav, však si dostal hneď odpoveď na prvý krát“?!
DEZIDER : “ Vaš o čačipen sako rušel. No vidíte pán farár, ja som to zopakoval len trikrát a ako vás to vytočilo, a vy ste mi dali za pokánie pomodliť sa päťdesiat otčenášov a päťdesiat zdravasov, a viete ako to môže vytočiť potom Boha?!  Sar oda keraha?“
————————————————————————————————–
Pointa je jednoduchá a môžme si ju opäť zopakovať. Každý zrejme pochopil, že opakovanie a memorovanie je nerozumné a dovolím si povedať ,že aj škodlivé ak ide o modlitbu a nie len o vtip, alebo rozhovor človeka s človekom. A nie je to ani prirodzené.
Vieme si predstaviť, že by naše dieťa prišlo za nami s nejakou prosbou a ktorú by nám opakovalo niekoľko desiatok krát?

 

Čo by sme si pomysleli?  Povedali by sme si, že je to v poriadku?

Alebo by nás to priviedlo do poriadneho zmätku a nechápali by sme prístup svojho dieťaťa?
A smutné je aj to, že s modlitbou sa narába ako s nejakým tovarom, a rátajú sa matematicky na kusy, keď sa posielajú isté modlitby na nejaký príhovor a licitujú sa číslami,počtami ,/zasielame sto otčenášov, dvesto zdravasov, atď/ ako keby modlitba bola nejakou skladovou položkou, artiklom. A modlitba nie je ani „trest“,/pokánie/ alebo niečo,……. čo keď Boh má – čo najväčší počet, tak je uspokojený a šťastný akoby nejakými obeťami. Nie je to nejaký bezduchý rituál.
Zaiste mnohí budú aj súhlasiť, že – modlitba a Boh nie je automat na naše želania, hodíme euro a vypadne /cola/ naše želanie,tovar.
A to častokrát, keď ju využime len vtedy, keď už všetko zlyhalo a nám neostalo už nič iné?!  „Nuž skúsim, čo už môžem pokaziť“,…….“hádam sa dovolám“?!

A tiež si musíme uvedomiť, že modlitba je aktom uctievania, jeho jedným prejavom a preto sa modlíme len k Bohu.

A modlitba určite nie je ani len nejaká psychologická barlička, ako to niektorí tvrdia!
Aj preto nás Biblia upozorňuje slovami Jakuba 4,3..“Aj keď sa modlíte , nič nedostávate, lebo prosíte zo zlých pohnútok, aby ste uspokojili vlastné túžby.“ /teda, nesprávne/

A aj guličky na všetky spôsoby, modlitebné mlynčeky a mantry nás  vzďaľujú od Boha. Tak prečo sa nepoučiť?  Stredovek už skončil !

Foto:https://pixabay.com/sk/

Zrejme, slová z textu:……. „ľudia , ktorí Boha nepoznajú“, sú stále platné a poukazujú nám, že by sme sa mali preskúmať a modliť sa v súlade s Božou vôľou a prirodzene a spontánne,/zo srdca/ lebo taký by mal byť prostý rozhovor s Bohom.

Možno potom naše modlitby nebudú mať prekážky?!
A Boh nemá nikdy linku obsadenú!

„Všetky svoje obavy a starosti vložte na neho, ved on sa stará o vás“.  1,Petra.5,7

Malý návod: 1 Jánov 5,14-15.,  Jakub 1,6-7., Príslovie 28,9


 

Foto:

https://pixabay.com/sk/

Nikdy neexistuje bezvýchodisková situácia v živote človeka a to ani v realite dnešných dní!

13.01.2023

(Doporučenie: Kto chce viac získať z tohoto článku, môže si pozrieť aj všetky odkazy na biblické texty, ktoré sú vyznačené inverzne.) Možno, pri názve tohoto blogu vás napadnú slová, že – nádej zomiera posledná. Ale ja začnem uistením, že skutočná nádej nikdy nezomiera. Ale sa napĺňa, a my potom zisťujeme,(alebo ešte len zistíme) že stálo za to veriť [...]

„Ja Som“ = „Ja som, ktorý som“ ? !

06.02.2021

Ako to vlastne je? A tak skúsme opäť uvažovať pomocou Božieho slova a zdravého úsudku, a možno pochopíme, /ak tak bude chcieť Boh, ktorý pokorným dáva porozumenie/, že nie všetko čo nám niekto tvrdí musí byť pravda. Aj keď to tvrdí väčšina. Z biblickej opakovanej histórie by sme to mali aspoň vedieť, ak ju dobre poznáme?! A verme, že skúmanie, kladenie otázok, [...]

„A pekelné brány ju nepremôžu“. – (ale niekde sa stala chyba, niekoho predsa premohli)

18.12.2020

Citujem, ……. „Akokoľvek zázračne to znie, Cirkev sa naozaj za celých dve tisíc rokov ani raz nepomýlila v otázkach viery alebo mravov. Je to vlastne skutočný zázrak, ktorý by mohol komukoľvek poslúžiť na dôkaz božskosti katolíckej Cirkvi. Mnohí by radi dokázali aspoň jeden jediný omyl katolíckej Cirkvi v jej dvetisíc-ročnej histórii. Nikomu sa to [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

milano

(New Living Translation) "Základy práva a poriadku sa zrútili. Čo môžu robiť spravodliví?" "Základy", - pod týmto slovom treba vidieť princípy morálky, ktoré tvoria základ spoločnosti. (Ellicottov komentár) Na otázku: "čo môže robiť spravodlivý"? - odpovedá Žalmista v 1 a 7 verši, daného 11 Žalmu. Práve v takých časoch, musí kresťan bezvýhradne dôverovať Bohu, ktorý podporuje a ochraňuje tých, čo sa držia jeho spravodlivých noriem. A útechou je im aj to, že tí - čo rúcajú základy poriadku a prehliadajú spravodlivosť, nikdy nemôžu zvíťaziť! Táto kategória ľudí, dokonca považuje súčasný úpadok morálky, za - "ilúziu" a značná časť týchto ľudí verí, že "žijeme v tom najlepšom svete". Veľavravné sú preto aj slová zo Zjavenia 22,11-12, ktoré, na už nadhodenú otázku, radia: ..... "Kto krivdí, nech krivdí ďalej; kto je špinavý, nech zostane špinavý ďalej; spravodlivý nech ďalej koná spravodlivosť a svätý nech sa ďalej posväcuje. Hľa, prídem čoskoro a moja odplata príde so mnou, aby som odplatil každému podľa jeho skutkov."

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 185102x
Priemerná čítanosť článkov: 5003x

Autor blogu

Kategórie